Interview met Heidi Rikkerink over Gezinshuiscoaching
Door Conny Slot, september 2024
Hoe stel jij je voor?
“Mijn naam is Heidi Rikkerink, 49 jaar woonachtig in Oldenzaal, getrouwd en moeder van twee kinderen. Mijn profiel omschrijf ik als betrokken, creatief, analytisch, nuchter en positief waarbij de leervraag van de klant het uitgangspunt. Ik maak gebruik van allerlei verschillende werkvormen zowel binnen als buiten (wandelcoaching). Mijn werkwijze is vraaggestuurd en oplossingsgericht. Ik krijg er energie van om een bijdrage te kunnen leveren aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mijn klanten.
Sinds 1-11-2019 ben ik 100% ZZP met mijn bureau Wijser waarbij ik me inzet voor de professionalisering van mensen. (daarvoor deed ik dit naast mijn baan in loondienst)
Als ZZP-er geef ik al jaren supervisies (individueel en groeps) aan o.a. jeugdzorgwerkers, PMT-ers, speltherapeuten en andere zorg-professionals. Daarnaast ben ik intervisiebegeleider voor professionals werkzaam in de zorg, gemeente en het onderwijs. Ik ben gezinshuiscoach en geef loopbaancoaching, al dan niet wandelend buiten in de mooie natuur.
Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als jeugdbeschermer/gezinsvoogd maakte ik in 2006 de overstap naar het HBO-onderwijs. Hier heb ik 12,5 jaar een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van social workers. Ik gaf hier lessen in het 3 e en 4 e jaar m.n. supervisie, coaching en lessen binnen het profiel Jeugdzorg. Daarnaast was ik Minor coördinator, stagedocent en studieloopbaanbegeleider.
Vervolgens heb ik een jaar gewerkt als Senior loopbaanadviseur binnen Avantiro loopbaan-diensten waar ik me bezig hield met assessments, loopbaantrajecten en wandelcoaching”.
Waar ik het voor doe is om bij te kunnen dragen aan het APK van de professionals |
Wat is jouw drive in je werk als gezinshuiscoach?
“Mijn drive is om bij te kunnen dragen aan de APK van de professionals. Ik zeg altijd; je bent je eigen instrument en daar moet je zuinig op zijn. Dit geldt natuurlijk helemaal voor gezinshuisouders die 24/7 kinderen opvoeden in hun eigen huis.
In coachgesprekken met gezinshuisouders doe ik dit door veel vragen te stellen bijvoorbeeld; Hoe zit het met jullie vitaliteit en ontspanning en hoe kun je ervoor zorgen dat je energie op orde is? Ik maak veel gebruik van de supervisiedriehoek van denken, voelen, handelen en samen kijken we of dat in balans is. Bij gezinshuisouders maak ik bij de start gebruik van het Vonk-assessment. Ik vraag ze hun coachvraag te formuleren vanuit de Vonkrapportage/terugkoppelgesprek en tijdens het proces ook te reflecteren op hun dilemma’s die ze in hun leven tegen komen. In onze gesprekken ben ik een luisterend oor, stel (confronterende) vragen, geef feedback en advies en neem eventueel passende werkvormen mee passend bij hun coachvraag en behoefte.
Wat is voor jou een gedenkwaardig moment in het coachen?
“Het gaat om het ‘Aha’-moment. . Als de gezinshuisouder zelf ontdekken hoe verbanden liggen of waarom zij/hij zo’n last van iets heeft en je samen een plan kunt bedenken hoe zij anders met een dilemma om kunnen gaan. Met meerdere gezinshuisouders werk ik momenteel aan ‘positie innemen’ (VONK-competentie) in de samenwerking met plaatsende instanties of zorgaanbieders. Wat mij verbaast is dat gezinshuisouders hard moeten werken voor een gelijkwaardige positie in de samenwerking. Ik vind het een uitdaging om ze adviezen te geven in hun positionering en profilering hierin”.
Wat is voor jou het belang van Netwerk Gezinshuiscoaching?
“Ik sluit me aan bij de visie van het netwerk. Kortgezegd: Reflectie maakt gezinshuisouders professioneler en krachtiger. Doordat zij middels coaching of supervisie meer bij zichzelf stilstaan, op zichzelf reflecteren en hier dan ook echt even de tijd voor nemen. Gezinshuisouders staan voor een enorme uitdaging omdat zij 24/7 voor kinderen van een ander zorgen. Dat doet een groot appèl op je relatie, familie, kinderen, vrienden.
“Ik vind het erg belangrijk dat we met het Netwerk Gezinshuiscoaching neutraal zijn voor gezinshuisouders. Je kunt er dan écht voor hun zijn, omdat er geen afhankelijkheden spelen. Deze veiligheid is een voorwaarde om de coaching te laten slagen”.
Interviewer: “Dit belang delen wij met elkaar en waarschijnlijk met alle coaches in het Netwerk. Wij bieden die onafhankelijkheid en veiligheid en bundelen onze krachten met het Netwerk en met iedere gezinshuisouder om te beïnvloeden daar waar het kan in Jeugdzorgland.
Om bij te dragen aan versterking van gezinshuisouders als groep zodat zij landelijk in positie komen”.
Heb je tenslotte een boodschap aan gezinshuisouders die overwegen coaching of intervisie te starten?
“Dan denk ik altijd aan de poster van Loesje: Stilstaan bij je handelen is vooruitgaan. Mijn boodschap is: Gun jezelf een coach, dit is pure zelfzorg”
Gun jezelf een coach, dit is pure zelfzorg |
Heidi Rikkerink
M: 06 22910107
Conny Slot
M: 06 15408903
Netwerk Gezinshuiscoaching
www.gezinshuiscoaching.nl