Op 2 juli 2024 voerden Petra en Ger, van gezinshuis Prinsenhof in Leidschendam- een gesprek met hun coach Aat, aangesloten bij het Netwerk Gezinshuiscoaching. Dit met als invalshoek om eens specifiek in te zoomen op hoe zij de coaching beleven en welke meerwaarde de coaching hen biedt.

Petra en Ger:
Petra werkt 16 jaar als gezinshuisouder, en is nog veel langer pleegouder. De eerste jaren was ze als gezinshuisouder in dienst bij een zorgaanbieder. Inmiddels draaien Petra en Ger al 9 jaar als zelfstandige hun gezinshuis, aangesloten bij franchisegever Gezinshuis.com. Gedurende die 9 jaar voeren zij -gemiddeld 6 a 7 keer per jaar- gesprekken met hun coach Aat.

De coaching maakte -bij hun start als zelfstandig gezinshuis- deel uit van de franchiseformule. Tegelijk zag Petra destijds ook zeker de noodzaak en het belang om met regelmaat de blik op zichzelf te richten om haar eigen proces te bewaken en zich kwalitatief te blijven verbeteren.
Op dit moment wonen er 4 gezinshuiskinderen bij Petra en Ger in huis, en worden daarnaast 2 kinderen begeleid naar zelfstandigheid in hun doorstroomwoning.

Wat zien Petra en Ger als meerwaarde van de coaching?
“Je voelt je echt gesteund. De coach laat je naar jezelf en het systeem kijken. En dan vaak net vanuit een andere invalshoek. De coach is onwijs betrokken, heeft veel kennis, weet het goed over te brengen en is geduldig. 
De coach weet -vaak vanuit je inbreng rond een specifieke casus waarmee je worstelt- de zaken snel en to the point te herleiden naar je eigen rol, positie en behoeftes. Het helpt om snel tot de kern te komen dat je elkaar al zo lang kent. 

Wat de coach typeert is dat hij zich niet laat verleiden om op de casus in te gaan maar juist het vergrootglas op jezelf legt. Daarbij stelt hij vooral die vragen die jou zelf doen  vertellen wat er speelt, wat het met je doet en waar het in de kern om draait. En ook waar je dan uiteindelijk heen wilt en wat je anders kunt doen.”

Petra noemt eén concreet voorbeeld van wat de gesprekken haar opleveren. Het kan bijv. voorkomen dat zij het gevoel heeft rond een kind goed te hebben gehandeld en dat tegelijk andere betrokken partners zich gepasseerd lijken te voelen. Ze kan dan geneigd zijn vooral kritiek te leveren, waarmee de verbinding met de ander in het geding komt. Dit terwijl ze zich in zo’n situatie staande wil houden, zich gezien en gewaardeerd wil voelen zonder zich te hoeven verontschuldigen … en tegelijk met de ander in verbinding wil blijven en uit oordelen wil blijven. Het helpt haar enorm dit soort gesprekken -ook gesprekstechnisch- voor te bereiden. Ze plukt daar regelmatig de vruchten van. Het draagt er voor haar aan bij regie te houden en zich helder te positioneren.

Petra is gevraagd een blik te werpen op de visie en uitgangspunten van het Netwerk Gezinshuiscoaching. Ze herkent zich hierin volledig. Aandachtsgebieden als vitaliteit, professionele nabijheid, parallelle processen en ondernemerschap en regie vormen in haar ogen een belangrijke leidraad in de coaching. Dit wat haar betreft in nauwe samenhang met de drie dimensies van reflectie zoals beschreven door de SKJ. 

Aat Treebusch – Gezinshuiscoach.