Het is december, de maand van Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. In veel gezinnen is het een maand vol gezelligheid, familie, warmte, cadeautjes, mooie momenten. Als kind was ik er dol op, het ultieme gevoel van warmte en veiligheid. Ik heb geboft…
Als coach van gezinshuisouders hoor ik vaak dat deze maand veel teweegbrengt in hun gezinshuis: met Sinterklaas kan het lastig zijn om de cadeautjes die van alle kanten toestromen (of juist niet) te managen. Hoe creëer je een eerlijk-zullen-we-alles-delen-sfeer, ga je om met alle spanning bij de jongere kinderen en eindig je pakjesavond zonder al te veel gestuiter? En met de kerstdagen willen sommigen zo graag naar hun ouders maar geven deze niet thuis óf het mag juist niet vanwege maatregelen die gelden. En dan is het ook nog eens twee weken vakantie, wat onrust brengt en vraagt om activiteiten doen en van alles regelen. Dus vaak vraagt het nogal wat van gezinshuisouders.
Wat doe ik hiermee als coach? De titel van deze blog luidt: leven en werken in het ritme van de seizoenen. Elk seizoen kent zijn eigen taken en eigenheid, dat weten we en vinden we normaal. In de lente bijvoorbeeld gaat alles groeien en wordt de zon krachtiger, alles barst van energie, groeikracht. Zo gaat het ook met ons mensen, herken je dat? Hoe zou het zijn als je dit ritme van de natuur nog bewuster volgt en meeneemt in je leven, in je gezinshuis? Zelf doe ik het nu zo’n jaar of tien en het heeft me rustiger en meer tevreden gemaakt. In mijn coaching bij gezinshuisouders neem ik het ook regelmatig mee als helpend principe.
Voor deze periode geldt: de winter is de nacht van het jaar, er is nieuw leven, maar het is onzichtbaar. De bolletjes zijn geplant maar wat er straks uit gaat komen weet je niet en je kunt er nu ook niks aan doen. Wachten in vertrouwen is het motto, rust inbouwen, zoveel als mogelijk.
Ik weet het, niets doen dat kan natuurlijk helemaal niet in een gezinshuis, en juist in deze periode kan je een groot appèl voelen vanuit de kinderen en hun families. En tóch, wat ik iedereen echt toewens en kan aanbevelen is: kijk of dit je intentie kan zijn: rust, aandacht en meegaan met de winter. Dus, ga, zover en zoveel als dat mogelijk is, geen grote dingen organiseren, geen oude conflicten proberen op te lossen, geen nieuwe projecten beginnen. Sta wel open voor wat zich om je heen voordoet maar doe er niets in. Kijk of je zaken die dringend lijken uit kunt stellen tot half januari, wanneer het leven in de natuur begint terug te keren en de energie en daadkracht als vanzelf toeneemt.
Zo gaat het in de natuur: in dynamische cirkels, van opbouw naar bloei, naar oogst, naar afbouw.
Ik wens iedereen fijne feestdagen en veel groei en bloei in 2020.
Marie-José Hilhorst (coach)
Bron: Leven en werken in het ritme van de seizoenen, Jaap Voigt & Hapé Smeele, 2009.