Vertrouwen

Met een beetje spanning ga ik op pad naar mijn eerste gesprek met gezinshuisouders. ‘Gezinshuisouders’ is een geheel nieuwe ‘diersoort’ voor mij om te ontdekken.
Ik draai het boerenerf op, zie de stal, de weilanden en het huis in aanbouw. Hier worden grootste plannen gesmeed! De kalfjes gaan plaats maken voor kinderen in nood. ‘Goh, je moet wel durven’, denk ik bij mezelf. Durven en vertrouwen hebben. 

Vertrouwen is ook het eerste onderwerp van gesprek. Deze gezinshuisouders zijn hun gezinshuis aan het opstarten. Er staat voor hen veel op het spel. En voor mij is het coachen van gezinshuisouders nieuw. Hoe gaan we dit doen?

Vertrouwen is ook een item als het gaat over de organisatie waar dit gezinshuis onder valt. De gezinshuisouders vragen zich af ‘hebben we het vertrouwen van de organisatie, doen we het goed’? Ze voelen zich soms wat verloren, er zijn zo veel voorwaarden waar ze aan moeten voldoen. De moed erin houden valt niet altijd mee. Het is zakelijk maar ook zó persoonlijk. De gezinshuisouders hebben het vertrouwen nodig om het ook weer te kunnen geven aan de kinderen die aan ze toevertrouwd worden.
Om vertrouwen te voelen zal eenieder zich open en kwetsbaar op moeten stellen. Dan kun je de koe bij de horens vatten en gaan bouwen aan iets moois. En dat is wat we gaan doen.

Bianca van der Pas
GezinshuisCoach