Het is augustus, vakantiemaand, tijd voor rust, bijkomen, ontspannen en nieuwe inspiratie opdoen. En maand van de oogst, binnenhalen wat gelukt is, vieren van de opbrengst van dit jaar.
Dat klinkt mooi, maar in hoeverre is het mogelijk dit te laten uitkomen in je werk en leven als gezinshuisouder, pleegouder, jeugdhulpverlener? Is jouw zomer er één van rusten en oogsten, of is het juist extra aanpoten omdat de gezinshuiskinderen vanwege corona niet naar zomerkamp zijn gegaan, of omdat de zon dit jaar minder schijnt dan we gewend zijn?

Hoe het ook loopt in je leven en werk, laten we onze energie vooral stoppen in die dingen waar we invloed op hebben, hoe klein dan ook. Dus niet trekken aan een dood paard of ons stukbijten op starre regelgeving en logge organisaties, maar steeds weer zoeken naar waar en met wie je wél verbinding kunt maken, waar een sprankje leven in zit. Kleine stapjes, geduld, uithoudingsvermogen….. waardevolle eigenschappen voor opvoeders.

Als coach van gezinshuisouders neem ik het ritme van de seizoenen regelmatig mee als helpend principe (zie ook mijn blog op dit forum, december 2019). Steeds weer merk ik hoe het míjn leven gemakkelijker maakt, vanzelfsprekender, en dat gun ik iedereen. In de lente bijvoorbeeld voel ik als vanzelf energie toestromen en ben veel beter in staat nieuwe dingen te bedenken en uit te voeren dan in de winter. Zo eenvoudig eigenlijk; kijk naar (en luister, ruik, proef) de natuur en volg wat je daar ziet, Dit betekent niet dat er geen tegenslag meer is natuurlijk, want de natuur gaat zijn eigen gang (dat zien we ook dit jaar weer, in hittegolven, bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen).
Toch wil ik hier een pleidooi houden dat we méér kijken naar en stilstaan bij wat er buiten, in de tuin, in de omgeving te leren is en hoe we dat kunnen gebruiken in het dagelijkse doen en laten. En daar zorgvuldig mee omgaan.

Zoals gezegd: augustus en september zijn maanden waarin je vooral mag kijken naar je ‘oogst’, wat heeft dit jaar gebracht? Wat kan weg (is verrot, heeft geen leven meer in zich) en waar gaan we mee door, wat gaan we zaaien, poten, uitbreiden? Dus, vier het leven, maak plannen, maak een planning, maar forceer niets. Bijt je niet vast in moeilijke zaken, als die nog even kunnen wachten. Sta open voor wat er komt, doe met aandacht je dagelijks werk en kijk of je het luchtig kunt houden.

Wat is jouw oogst? Wat is jouw natuurlijke levensstijl? Wat helpt jou om krachtig te zijn? Deze vragen kun je bijvoorbeeld met je coach bespreken, om nog meer handvat te hebben als straks de herfst zich aandient met stormachtige dagen, kinderen die niet te stuiten zijn en nieuwe uitdagingen die je als gezinshuisouder elke dag weer voor de kiezen krijgt.
Als je nog geen coach hebt, kijk gerust op onze website https://gezinshuiscoaching.nl/gezinshuiscoaches/

Ik sluit af met een belangrijk eeuwenoud gezegde of gebed, dat mij en ook al veel cliënten tot steun was:
Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.

Een mooie nazomer gewenst.
Marie-José Hilhorst (coach)

Aanbevolen boek: Leven en werken in het ritme van de seizoenen, Jaap Voigt & Hapé Smeele.